За нас

Музеят за ретро автомобили е плод на дългогодишната колекционерска страст на сем. Осиковски. Заедно с винарската изба и хотелът, музеят се нарежда под бранда Златен Рожен, добавяйки още културна и туристическа стойност за региона на градовете Сандански и Петрич.

Музеят

Музеят за ретро автомобили се намира до винарска изба Златен Рожен в с. Капатово и се разпростира на площ от 660 кв. м. Първоначалната експозиция включва 28 автомобила и 20 мотоциклета.

Освен автомобили от нашата колекция предоставяме възможност и на други собственици да изложат своите колекции и заедно да развиваме музеят като място за споделяне на информация и знания. Посетителите ще имат възможност и за тест-драйв, за да почувстват характера и лукса на тези коли.

В музея са изложени единствени за България експонати, включващи Mercedes-Benz 300d Adenauer Cabriolet, Messerschmitt KR-200, Ford Model T и много други. Тук ще видите силата на техническите открития, перфекционизма на инженерната мисъл, фантазията на автомобилния дизайн, любовта към детайла и упоритостта на големите личности, които са направили ключовите качествени промени в автомобилния свят.

С помощта на професионален гид ще може да се запознаете с любопитни факти, които характеризират всеки автомобил. Например зад нашия Мерцедес W115 220D от 1969 година, който се превърна в емблема на нашата винарна, понеже дълги години беше изложен пред погледите на всички гости и посетители, се крие забележителна издръжливост.

за нас музей

Доказателство за това е фактът, че през 2004 г. гръцкият таксиметров шофьор Грегориос Сачинидис дарява своя Mercedes-Benz 240D на музейната колекция на Mercedes-Benz с 4,6 милиона километра пробег на километража, който е признат за най-големия регистриран пробег за Mercedes-Benz известен до момента.

Друго бижу е забележителната класика на Ford Motor Company – Модел Т, с която в периода от 1908 до 1927 г. компанията преобръща представата на хората за лек автомобил. До 1918 г. половината от всички автомобили в САЩ са били модел T.

Музеят за ретро автомобили е официален партньор на FIVA (Международната федерация на Историческите моторни превозни средства). Изказваме специални благодарности към Николай Корудерлиев (Председател на УС на Асоциация на автомобилните историци в България), който подпомогна идеята за музея да се превърне в реалност.

Добре дошли

Цена за посещение на музея за ретро автомобили:

  • Възрастни – 12 лв.
  • Деца до 6 год. – безплатно
  • Ученици и пенсионери – 6 лв.
  • За групи над 10 човека – 15% намаление

Не пропускайте да съчетаете посещението на музея с разходка и дегустация във винарската ни изба:

  • Посещение на музея с дегустация на 3 вина (вода и гризини) – 20 лв.
  • Посещение на музея с дегустация на 5 вина (вода и гризини) – 25 лв.
  • Посещение на музея с дегустация на 3 вина (мезета) – 30 лв.
  • Посещение на музея с дегустация на 5 вина (мезета) – 35 лв.
  • Посещение на музея с ВИП дегустация – 45 лв.

Винарна

Историята на винарска изба Златен Рожен започва през 2009 г. със закупуването на няколко малки лозови масива. Първите вина, получени от тях, собствениците Теодор и Маруся Осиковски споделят с приятели.

Бързо се влюбват във вкуса на местното вино и красотата на Долината на Струма. Откриват малкия бутиков хотел в село Рожен, купуват още лозя и не след дълго започва и изграждането на модерна винарска изба.

През 2014 г. са бутилирани първите вина в собствената база в село Капатово, а през 2018 г. е открита и зала за дегустации на вина, която посреща целогодишно любители на виното. Винарската изба се намира в един изключително красив и богат на исторически и културни забележителности край, на 20 км южно от град Сандански и на 12 км от гр. Мелник.

за нас винарна

С бавни, но и обмислени и последователни стъпки, както при правенето на хубаво вино, семейство Осиковски достигат до момента, в който днес могат да се похвалят с модерна производствена база, отлично обгрижвани лозя, доверен екип и стремежи, които надхвърля личния успех.

Вината, които се правят в изба Златен Рожен, с уважение към земята, познаване на местния тероар, и в търсене на уникалния му почерк, целят да представят България и Долината на Струма по най-добрия начин.

за нас винарна златен рожен

Днес собствените лозо