За нас

Музеят за ретро автомобили е плод на дългогодишната колекционерска страст на сем. Осиковски. Заедно с винарската изба и хотелът, музеят се нарежда под бранда Златен Рожен, добавяйки още културна и туристическа стойност за региона на градовете Сандански и Петрич.

Музеят

Музеят за ретро автомобили се намира до винарска изба Златен Рожен в с. Капатово и се разпростира на площ от 660 кв. м. Първоначалната експозиция включва 28 автомобила и 20 мотоциклета.

Освен автомобили от нашата колекция предоставяме възможност и на други собственици да изложат своите колекции и заедно да развиваме музеят като място за споделяне на информация и знания. Посетителите ще имат възможност и за тест-драйв, за да почувстват характера и лукса на тези коли.

В музея са изложени единствени за България експонати, включващи Mercedes-Benz 300d Adenauer Cabriolet, Messerschmitt KR-200, Ford Model T и много други. Тук ще видите силата на техническите открития, перфекционизма на инженерната мисъл, фантазията на автомобилния дизайн, любовта към детайла и упоритостта на големите личности, които са направили ключовите качествени промени в автомобилния свят.

С помощта на професионален гид ще може да се запознаете с любопитни факти, които характеризират всеки автомобил. Например зад нашия Мерцедес W115 220D от 1969 година, който се превърна в емблема на нашата винарна, понеже дълги години беше изложен пред погледите на всички гости и посетители, се крие забележителна издръжливост.

за нас музей

Доказателство за това е фактът, че през 2004 г. гръцкият таксиметров шофьор Грегориос Сачинидис дарява своя Mercedes-Benz 240D на музейната колекция на Mercedes-Benz с 4,6 милиона километра пробег на километража, който е признат за най-големия регистриран пробег за Mercedes-Benz известен до момента.

Друго бижу е забележителната класика на Ford Motor Company – Модел Т, с която в периода от 1908 до 1927 г. компанията преобръща представата на хората за лек автомобил. До 1918 г. половината от всички автомобили в САЩ са били модел T.

Музеят за ретро автомобили е официален партньор на FIVA (Международната федерация на Историческите моторни превозни средства). Изказваме специални благодарности към Николай Корудерлиев (Председател на УС на Асоциация на автомобилните историци в България), който подпомогна идеята за музея да се превърне в реалност.

Добре дошли

Цена за посещение на музея за ретро автомобили:

  • Възрастни – 12 лв.
  • Деца до 6 год. – безплатно
  • Ученици и пенсионери – 6 лв.
  • За групи над 10 човека – 15% намаление

Не пропускайте да съчетаете посещението на музея с разходка и дегустация във винарската ни изба:

  • Посещение на музея с дегустация на 3 вина (вода и гризини) – 20 лв.
  • Посещение на музея с дегустация на 5 вина (вода и гризини) – 25 лв.
  • Посещение на музея с дегустация на 3 вина (мезета) – 30 лв.
  • Посещение на музея с дегустация на 5 вина (мезета) – 35 лв.
  • Посещение на музея с ВИП дегустация – 45 лв.

Винарна

Историята на винарска изба Златен Рожен започва през 2009 г. със закупуването на няколко малки лозови масива. Първите вина, получени от тях, собствениците Теодор и Маруся Осиковски споделят с приятели.

Бързо се влюбват във вкуса на местното вино и красотата на Долината на Струма. Откриват малкия бутиков хотел в село Рожен, купуват още лозя и не след дълго започва и изграждането на модерна винарска изба.

През 2014 г. са бутилирани първите вина в собствената база в село Капатово, а през 2018 г. е открита и зала за дегустации на вина, която посреща целогодишно любители на виното. Винарската изба се намира в един изключително красив и богат на исторически и културни забележителности край, на 20 км южно от град Сандански и на 12 км от гр. Мелник.

за нас винарна

С бавни, но и обмислени и последователни стъпки, както при правенето на хубаво вино, семейство Осиковски достигат до момента, в който днес могат да се похвалят с модерна производствена база, отлично обгрижвани лозя, доверен екип и стремежи, които надхвърля личния успех.

Вината, които се правят в изба Златен Рожен, с уважение към земята, познаване на местния тероар, и в търсене на уникалния му почерк, целят да представят България и Долината на Струма по най-добрия начин.

за нас винарна златен рожен

Днес собствените лозови масиви на Златен Рожен са вече 800 дка разпределени в два големи масива. Край село Капатово се отглеждат Сира, Мерло, Каберне Совиньон, Мелнишки Рубин, Мелник 55, Широка Мелнишка лоза. По склоновете край село Левуново зреят сортовете Пети Вердо, Каберне Фран, Санджовезе и отново Широка Мелнишка лоза, Сира, Каберне Совиньон и Мерло. През 2018 г. са засадени Сандански мискет, Мускат, Вионие и Марселан.

Хотелът

В село Рожен (на 15 км от винарната) се намира бутиковия хотел, където любителите на виното и пътешествията ще намерят комфорт, традиционен стил, уют, вкусна храна и разбира се превъзходни мелнишки вина.

Винарска изба Златен Рожен предлага на своите гости възможност за обиколка на производствената база последвана от винена дегустация в комфортната дегустационна на втория етаж.

Организират се множество тематични мероприятия, както и частни и корпоративни винени събития.

Посещението на Музея за ретро автомобили, а след това и проследяването на пътя на виното, образователната дегустация в комбинация с уютен престой в автентичния семеен хотел се превръща в истинско преживяване за туристите, които са се доверили на Златен Рожен.

за нас хотел рожен

Шествие и откриване на музей за ретро автомобили

Видеото е реализирано със специалното съдействие на Vox64.com

Партньори: